Thursday, January 20, 2011

ႏွစ္သစ္ မဂၤလာနဲ႕ နာစီကူနင္း

မေလးရွား ကေန အင္ဒိုနီးရွား ကို ၂၀၁၀ ႏွစ္ကုန္ခါ နီး ေျပာင္း လာခဲ့ရတဲ့ က်ေနာ့္ အတြက္ အရာအား လုံးဟာ အသစ္ လိုခ်ည္း ျဖစ္ ေနပါတယ္။ ဘာလီကို ပထမ တစ္ေခါက္ ေရာက္ ဖူးၿပီး ၂ ပါတ္ၾကာ ေနခဲ့ေပမယ့္အလုပ္ ကိစၥ နဲ႕ လာရတာ ဆိုေတာ့ အလုပ္ နဲ႕ ဟိုတယ္ ကလြဲ လို႕ တျခားဘယ္ ေနရာမွ လိုလို မေရာက္ ျဖစ္ခဲ့ပါဘူး။ အၿမဲ ေျပာင္းလာ ေနဖို႕ အေၾကာင္း ဖန္လာတဲ့ ေနာက္ မွာ အရာအားလုံးလုိ လို ဟာ ေလ့လာစရာ ခ်ည္းပဲ လို႕ေအာက္ေမ့ ပါတယ္။ ႏို၀င္ဘာ ကုန္ခါနီးေလာက္ မွာေရာက္ေပမယ့္ အိမ္အဆင္ သင့္ ရွိမေနလို႕ အရင္တည္းခဲ့ဘူးတဲ့ ဟိုတယ္ မွာပဲ မိသားစုလိုက္ တပါတ္ေလာက္ တည္းလိုက္ရတယ္။ ဒီၾကားထဲ မွာပဲ ရုံးလဲ တက္ရင္း ရုံးက ရွာ ေပးထားတဲ့ အိမ္ေတြ လုိက္ၾကည့္ရင္း လုပ္ရပါတယ္။ ဘာလီမွာ က အေနာက္ ႏိုင္ငံသား ေတြ အမ်ားစု အၾကာႀကီး လာေနေလ့ရွိ ေတာ့ ေနခ်င္စဖြယ္ အိမ္ေတြ ေတာ့ မရွားပါဘူး။ ရီေဆာ့ ဟိုတယ္ ဘန္ဂလို ပုံ အိမ္ေတြ ေပါမွေပါ။ မေပါတာ က ေစ်းပဲ။ အိမ္ ၇ လုံး ၈ လုံး ေလာက္ ၾကည့္ ၿပီးမွ အခုေနတဲ့ အိမ္ ကို ေျပာင္းေနျဖစ္တယ္။ အိမ္ ကေလးက လဲ အသစ္ကေလး၊ ေဆာက္ထား တာ ၂ လပဲ ရွိေသးတယ္။ ေသးေသးေလး ဆိုေပမယ့္ မိသားစုေသးေသးေလး အတြက္ေတာ့ ကြက္တိပါပဲေလ။ ႏွစ္သစ္၊ အလုပ္ေနရာသစ္၊ အေတြ႕ အႀကံဳ အသစ္၊ အသစ္ အသစ္။


ႀကံဳေတာင့္ႀကံဳ ခဲ နာစီ ကူနင္း (Nasi Kuning) ႏွစ္သစ္ႀကိဳတဲ့ ပြဲရုံးမွာ လုပ္တယ္။ အင္ဒိုနီးရွား ထုံးစံ (အထူးသျဖင့္ ဘာလီ၊ ဂ်ာဗား၊ မာဒူးရာ ကၽြန္း ေတြမွာ လုပ္ေလ့ရွိတဲ့ ရိုးရာ အစဥ္အလာ) အတိုင္း နာစီကူုနင္း နဲ႕ လုပ္တယ္။ နာစီကူနင္း ကို တကယ္ေတာ့ အဲယားေအးရွား ေလယာဥ္ေပၚမွာ ၀ယ္စားဘူးတယ္။ မႀကိဳက္ခဲ့ဖူး။ ဘာမွ ထူးျခားမွာ မဟုတ္ပါဘူးေလ လို႕ပဲထင္ထားတာ။ ေနာက္မွ ရွည္လ်ားတဲ့ သမိုင္းေၾကာင္းေတြ နဲ႕ နာစီကူနင္း အေၾကာင္း ကို ေလ့လာစုံစမ္းျဖစ္တယ္။ တကယ္ေတာ့ နာစီကူ နင္း ဆိုတာ ထမင္းအ၀ါ ပါပဲ (နာစီ = Nasi = ထမင္း၊ ကူနင္း = Kuning = အ၀ါ)။ ထမင္း ကို အုန္းႏို႕ရယ္ နႏြင္း ရယ္နဲ႕ ေရာၿပီးခ်က္ ထားတာပါ။ ၿပီးေတာ့ မွ ၾကက္သားေၾကာ္၊ ငရုတ္သီးဘာလေခ်ာင္၊ ငါးေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္၊ အသီးအရြက္ေၾကာ္ စသျဖင့္ နဲ႕ တြဲဖက္ၿပီး စားရတာပါ။ အဲဒါက နာစီကူနင္း ရဲ႕ အေၾကာင္း။ အႏွစ္ခ်ဳပ္ရ ရင္ အင္ဒိုနီး ရွားက ေဒသစားစရာ တမ်ိဳးထက္ ဘာမွ မပိုပါဘူး။

ဒါေပမယ့္ ပြဲလုပ္တဲ့ နာစီကူနင္း ကေတာ့ နည္းနည္း ထူးျခားပါတယ္။ နာစီကူနင္း တြန္ပန္ (Nasi Kuning Tumpeng) ကေတာ့ အထူး အေရးႀကီးတဲ့ ပြဲေတြ မွာ မွ လုပ္ပါတယ္။ တြန္ပန္ဂန္ (Tumpengan) လို႕ ေခၚပါတယ္။ နာစီကူနင္း ကို ေတာင္ပုံစံ (အနည္းစပ္ဆုံး ပုံစံ ျပရရင္ ေစတီပုံ) လုပ္ၿပီး ငွက္ေပ်ာရြက္ ခင္းၿပီး အလွဆင္ထားတဲ့ ဇေကာရဲ့ အလယ္ မွာ ထားပါတယ္။ ထိပ္ပိုင္းကို ငွက္ေျပာရြက္နဲ႕ အုပ္ထားၿပီး ေဘးပတ္ပတ္လည္ မွာ အသားေၾကာ္၊ အသီးအရြက္၊ ဘာလေခ်ာင္ စသျဖင့္ အမိ်ဳး ၂၀ ခန္႕ ၀ိုင္းရံထားပါတယ္။ အင္ဒိုနီးရွား ရဲ႕ ကၽြန္းအသီးသီး က ဟင္းအမ်ိဳးမ်ိဳး လို႕ ဆုိလုိ႕ရပါတယ္။

တြန္ပန္ဂန္ ပြဲ မွာ အေရး အႀကီးဆုံးပုဂၢိဳလ္ က နာစီကူနင္း ေတာင္ထိပ္ကေလး မွာ ဖုံးထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာရြက္ ကေလး ကို ဖယ္ရတာပါ။ ေနာက္ မွ သူက ထိပ္ပိုင္း ကို ျဖတ္ၿပီး ပန္းကန္ ထဲကို ထည့္ရပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ဒီႏွစ္ရဲ႕ အေရးအပါဆုံး၊ တာ၀န္အရွိဆုံး၊ (အသက္ အႀကီးဆုံးလဲ ျဖစ္ေကာင္းျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္) ကို ေပးပါတယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ မွာ အားလုံးက လက္ခုပ္တီးၿပီး ဂုဏ္ျပဳၾကရပါတယ္။ ေနာက္ ဒုတိယ က အသက္ အငယ္ဆုံး ကိုေပးတာပါ။ ေနာက္ မွ သူအတြက္စားဖို႕ ထည့္ရပါတယ္။ သုူကအားလုံး ကို လာစားဖို႕ ဖိတ္ေခၚလိုက္မွ ေစာင့္ေနတဲ့ သူုေတြ အားလုံး ကိုယ့္ ပန္းကန္ကိုယ္ ဆြဲ ၿပီး ဘူေဖးလို အသီးသီး စိတ္ႀကိဳက္ ထည့္ ၿပီးစားလိ္ု႕ရပါၿပီ။

အင္ဒိုနီးရွား ဟာ ပထ၀ီ သဘာ၀ အားျဖင့္ ေတာင္ ေတြ၊ မီးေတာင္ ေတြ အမ်ား အျပားရွိတဲ့ အရပ္ျဖစ္ ၿပီး တြန္ပန္ ကို ေတာင္ နဲ႕တူေအာင္လုပ္ၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေတာင္ေတြနဲ႕မီးေတာင္ ေတြဟာ လြန္ေလၿပီးတဲ့ မိဘ ဘိုးဘြား ေတြ နဲ႕ နတ္ဘုရားေတြ ကို ကိုယ္စားျပဳတယ္ လို႕ ယုံၾကည္ၾကပါတယ္။ ဘယ္လို နည္းနဲ႕ ျဖစ္ျဖစ္ အားလုံး စုေပါင္း ၿပီး ေပ်ာ္ေပ်ာ္ ရႊင္ရႊင္ အတူစားၾက ျခင္း အားျဖင့္ စည္းလုံးညီညြတ္ ၿပီး အခ်င္းခ်င္း ခ်စ္ခင္ ရိုင္းပင္း ေစတယ္္ဆိုတဲ့ ႏွစ္သက္ဖြယ္ ေကာင္းတဲ့ အစဥ္ အလာ တမ်ိဳးပါပဲ။

အင္ဒိုနီးရွား ရဲ႕ အေရးအပါဆုံး တြန္ပန္ဂန္ ပြဲ ကိုေတာ့ ႏွစ္စဥ္ အင္ဒိုနီးရွား ႏိုင္ငံ လြတ္လပ္ေရးရတဲ့ ၾသဂုတ္လ ၁၇ ရက္ မတိုင္ခင္ ၾသဂုတ္လ ၁၆ ရက္ေန႕ ည မွာလုပ္ပါတယ္။ ႏိုင္ငံ ေအးခ်မ္းသာယာ ၀ေျပာၿပီး ဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္ ေစလိုတဲ့ ရည္ရြယ္ ခ်က္နဲ႕ပါတဲ့။ ။

(ေရးထားတာ ေတာ့ ၾကာပါၿပီ။ ႏွစ္ကူးႀကိဳတဲ့ ပြဲ အၿပီး ဇန္န၀ါရီလ ၃ ရက္ေန႕ကတည္း ကေရးထား တာပါ။ အခု မွပဲ တင္ျဖစ္ပါေတာ့တယ္။)

8 comments:

မိုးယံ said...

D က နာစီးလားမားဆိုတဲ့ ဟာႀကီးလိုပဲေပါ့... ကိုယ္ေတြရဲ ႕ပါးစပ္နဲ႕မေတြ႕တာေတာ့ အမွန္ပဲ....။

ထမင္းစားတိုင္း အုန္းသီးနံ႕ ႀကီးပဲ ရေနတယ္... အစပ္ေပးပါဆိုမွ ေပးတဲ့ အစပ္ကို ခ်ိဳေနတယ္... ခ်ိဳေနပါတယ္ဆိုမွ ေျမပဲက စိမ့္ေနတာပဲ... ဒီၾကားထဲ ငါးေျခာက္ေတြက အာေခါင္စူးေသးတယ္

မေလးမွာ ၾကာၾကာေနၿပီး ဒါေတြခ်ည္းစား ေနရရင္ ဆီးခ်ိဳဆိုတာ သၾကားခပ္စရာကိုမလိုဘူး...

Anonymous said...

မိုးယံ ကေတာ႔ အားေပးသြားတယ္ ေရႊစင္ဦး ကေတာ႔ ပံုေလး ၾကည္႔ၿပီး စားခ်င္တာ ဘဲဥျခမ္းေလး ေတြေတာာင္ ပါေသးထင္တယ္ အရသာေလး ေတာင္ ေရးမျပဘူး ေတာ္ေတာ္ေနာက္

aato ေရ ေက်းဇူးေနာ္

ခင္မင္စြာျဖင္႔
ေရႊစင္ဦး

ကုိေအာင္ said...

ပုံၾကည့္ရတာေတာ့ စားေကာင္းမွ ပုံပဲ။

Thinzar said...

Nasi kuning နဲ႕ Nasi minyak(ဆီထမင္း) နဲ႕ တူသလိုဘဲ.. တစ္ခုခုေတာ့ ကြာမယ္ထင္တယ္။ အင္ဒိုနီးရွား ရိုးရာဓေလ့ကလည္း မွတ္သားစရာပါဘဲ။

ကိုေဇာ္ said...

က်ေနာ္ သိသေလာက္ေပ႔ါေနာ့ . .
နာစီကူးနင္း ဆိုတာ ျမန္မာလို ဒန္ေပါက္ထမင္းပါပဲ။
ကုလည္ဆိုင္ၾကီးေတြမွာ ရတတ္တယ္။
အခုဟာကေတာ႔ အင္ဒိုရိုးရာ ဆိုေတာ႔လည္း သူတို႔က ပိုျပီးေတာ႔ က်က်နန လုပ္တာေပါ႔ေလ။ ေပ်ာ္စရာ အေတြ႕အၾကံဳေလးပါပဲ။ တန္ဖိုး မျဖတ္ႏိုင္ဘူးေပါ႔ဗ်ာ။

Anonymous said...

ဒီနယ္သာလန္မွာ Asia ဆိုရင္အင္ဒိုနီးရွားဘဲထိပ္ဆုံးထင္ၾကတယ္.
သူတို့Asia အစာဆိုရင္လည္း အေရာင္၀ါမယ္ခ်ိဴမယ္ဘဲ.ဒါဘဲရွိတယ္.ေနာ္
ငရုပ္သီးအခ်ဥ္ေတာင္အုန္းနုိ့ကထည့္ရေသးတယ္
ဒီကစူပါမားကတ္ Asiaေကာင္တာမွာ
အင္ဒိုအစားအစာဘဲရတာ
လူေတြ့ရင္လည္း အင္ဒိုလိုလာေျပာခံရတာ မနဲေတာ့ဘူး..မမိုက္ပါဘူး...:))
မီးမီး

ေရႊရတုမွတ္တမ္း said...

အင္ဒိုက တခ်ိန္က ဒတ္ခ္် ကိုလိုနီေလ..၊ နာစီ လမားေတာ့ ၾကိဳက္တယ္၊ နာစီ ဘရနီတို႔နာစီကူနင္းတို႔ေတာ့ မၾကိဳက္ဘူး

ဂ်ာမုန္းဒန္ said...

ေက်းဇူးပဲ ေအေအတီအိုေရ
မစားဖူးတဲ့အစားအစာကိုစားရလို႔ေလ။
ေရးထားတဲ့ပို႔စ္ေလးက စိတ္၀င္စားဖို႔ေကာင္းျပီး၊ ဗဟုသုတလည္းရေစတယ္။
ေနာက္ထပ္လာစားအံုးမယ္။

License

License
Thank you very much for visiting my blog. I really do. I am trying to write and share my knowledge, experience,information etc etc. I would be very much appreciated for your either encouraging or critical comments to my any post. Furthermore, some photos herein the posts are not mine and perhaps some information too. However I always try to credit or mention the courtesy of the respective owner and/or where I got it from. Anyway please leave your message anything regards to my blog or if you want to use any part of information from my blog. I would follow up thereafter your message, accordingly.
Contact: thomasjrlatt@gmail.com